De magische honden fluit!

Vaak vragen mensen zich verwonderd af hoe het kan dat onze honden zo goed en snel reageren op zowel de kom als de stop fluit. Zowel in het dagelijks leven als in de jacht "training" heel erg belangrijk en soms zelf levensreddend wanneer je honden heel goed reageren op hier komen of afstoppen. Het voordeel van een fluit signaal boven een verbaal "hier" of "stop" signaal zit hem louter in het feit dat een fluit signaal een hogere frequentie heeft en dus verder draagt en dat een mechanisch geluid anders op hersen niveau verwerkt wordt dan het altijd aanwezige gesproken woord. Echter zonder juiste opbouw en daarna het onderhouden van de aangeleerde vaardigheden op de fluit zal ook in no time de fluit net zo snel waarde "loos" worden als dit vaak ook met de verbale hier of stop commando's gebeurd. Welke punten zijn voor mij en mijn honden heel belangrijk in onze snelle recall en snelle stop training.

1 . Fluit klassiek conditioneren op voer momenten. Zodat het fluit signaal geassocieerd gaat worden met voer en dit ook levenslang regelmatig blijven herhalen!

2 . vervolgens operant erbij gaan conditioneren dat de ene riedel komen betekent en een korte krachtige toon zit betekent. Uiteraard eerst op korte afstand in een prikkel arme omgeving. En dat dit uiteraard ook weer hun voer en/of bal"sjor" spel opleverd.

3 . investeren in op de plek uitbetalen waar je het gewenste gedrag wil zien. Dus het snelle naar je toe komen in de run naar je toe en het voer of spel haast achter uitbetalen waardoor je de run naar je toe nog gretiger maakt. Dit raak je kwijt wanneerje louter naar na elke snelle hier voor de zit voor gaat belonen. De snelle stop op afstand daarvoor investeer dus een honden leven lang door regelmatig de beloning te gaan brengen naar de plek waar je de snelle stop vroeg en kreeg. En ja, op grote afstand is dit even lopen maar het resultaat wat je ermee krijgt en onderhoudt maakt dit het dubbel en dwars waard. Uiteraard werk ik met marker training en heeft mijn click"woord" op die momenten al heel getimed laten weten om welk gedrag het gaat en weten ze dus ook dat de beloning die ik wat later uitbetaal nog voor dit gedrag is.

4 . Hou je beloon criteria scherp. Ofwel wanneer de oefeningen eenmaal beheerst worden click en beloon dan louter nog de snelle gretige varianten. Alle andere vormen van wat trager reageren ben ik niet boos om maar leveren niet hetzelfde op als de snelle gretige vormen. Zo leert de hond ook dat er wel voorwaarden aan de uitvoering van de oefeningen zijn om in aanmerking voor de beloning te komen.

5 . Begrens wanneer eenmaal beheerst en goed opgebouwd gedrag stelselmatig niet opgevolgd wordt. Te denken valt aan het een tijdje trainen met een zogenaamde lange trainings lijn waardoor niet opgevolgd gedrag of zelfs totaal ongewenst gedrag als najagen aan de bron kan worden voorkomen of afgebroken. Gedrag als najagen is enorm zelf belonend en eenmaal volledig ingezet erg lastig te doorbreken. Ofwel dit zal voorkomen, dan wel vlot begrensd moeten worden. Beloon wanneer de hond dit gedrag onder verleiding van een najaag prikkel dan ook het liefst met een najaag sjorspel of voertjes najagen spelletje. Immers dit is blijkbaar wat de najagende hond leuk vind.

6 . Waak voor commando's geven als je bij voorbaat al weet dat ze niet opgevolgd zullen gaan worden. Daarmee verliezen ze in no time hun waarde. Dus creëer eerst de setting zodanig dat er ren reële kans van slagen is.

7 . Train bewust dagelijks op gecontroleerde afleidingen die jezelf of een helper creëert. Niks komt vanzelf het gaat allemaal om elk commando aanleren en vervolgens testen en bestand maken tegen zoveel mogelijk verschillende omstandigheden, contexten, af en verleidingen. "Oefening baart kunst" ofwel herhalen, herhalen en herhalen!

Als laatste wil ik nog zeggen dat exact hetzelfde zou moet gelden voor de verbale hier en stop. Ook die kun je wanneer je ze bewust en consequent traint net waardevol houden als de fluitsignalen.

Veel train plezier en vergeet ook niet op google en YouTube te zoeken naar de vele mooie recall opbouw filmpjes die er zijn.

Ook in onze online modules komt onder andere dit onderdeel uitgebreid in een uitgebreid stappenplan aanbod. https://www.leschienssportives.com/.../hondens.../lcs-online