Back to Top

Jacht

 

jacht 1Er zijn vele vormen van jacht training. De jacht training en jacht workshops waar mijn expertise ligt is de zogenaamde jacht na het schot. Ook wel de retriever jacht genoemd maar ook allround jachthonden als spaniƫls en staande honden kunnen dit heel goed leren. Middels vele verschillende positieve trainings methodes gaan we de honden de volgende oefeningen aanleren:

C-proeven
Hier ligt de nadruk op appel en eenvoudig apporteerwerk:
(A) De hond moet aangelijnd en los volgen
(B) Vooruit sturen en terugkomen op bevel
(C) Twee minuten uit het zicht blijven liggen
(D) Apport te land land
(E) Apport uit diep water

jacht 2B-proeven
Hier is het apporteerwerk van een hogere moeilijkheidsgraad:
(F) Verloren apport te land (= zoeken)
(G) Markeerapport (opgeworpen apport op 60-80 mtr. zicht)
(H) Apport over water

A-proeven
Zijn twee proeven die altijd met koud wild worden uitgevoerd:
(I) Dirigeerproef te land.
De hond wordt naar een, door de keurmeester, zitpunt gestuurd op 100-150 meter. Daarna moet de hond een duif apporteren die 50-75 meter zijwaarts van het zitpunt ligt.
(J) De sleepproef.
De hond zwemt over water en pikt daar met de neus een met een eend getrokken spoor op. Als de hond het spoor goed volgt, komt hij bij de eend uit. Die moet uiteraard geapporteerd worden.

jacht 3Uiteraard worden al deze oefeningen rustig in fases aangeboden en er is er van een duidelijke opbouw sprake. Wanneer de honden de oefeningen beheersen zullen we ze gaan combineren om zo te werken naar een enthousiast werkende jachthond die snel werkt en schakelt en zelf instaat, is oplossingen te bedenken.

De trainingen zijn zowel geschikt voor mensen die hobby matig met de passie en de roots van hun jachthond willen werken en zo te zorgen voor een nog betere band en samenwerking met hun maatje, als ook voor mensen die meer diploma/praktijk gericht willen samenwerken met hun maat.