Back to Top

Dogdance

De ultieme samenwerking tussen baas en hond.
dd 4Het is lastig om uit te leggen wat Dogdance nou eigenlijk precies is en om daar een voorstelling bij te maken. Al snel denkt men dat je de hond dan bij zijn voorpootjes pakt en samen door de kamer walst zoals bij ballroom dansen? Dit is echter zeker niet het geval! Je wil de hond juist niet fysiek aanraken, maar je wil dat de hond er zelf voor kiest te gaan ‘dansen’ omdat hij weet dat hij er een beloning mee kan verdienen. Misschien is het wel het beste te vergelijken met een dressuur oefening voor paarden. Je leert een dier verschillende ‘trucjes’ en wanneer je deze aan elkaar plakt en ze op muziek samen met het dier uitvoert ontstaat er een soort dans…een Dogdance!

dd 3Het gaat dus om echt intens samenwerken van baas en hond, waarbij de hond zo perfect op de commando’s van de geleider reageert, dat het lijkt of zij samen op de maat van de muziek dansen. ‘Trucjes’ waar je aan kunt denken zijn; een slalom tussen de benen, een rondje om de geleider , een sprong over arm of been, een kruipende hond enz enz. De mogelijkheden zijn eindeloos en plezier voor baas en hond staat voorop!

Met welke trainingsmethode wordt de hond getraind?
Een hond is pas bereid meer ingewikkelder oefeningen achter elkaar uit te voeren als hij daar ook daadwerkelijk plezier aan beleeft. Het is daarom belangrijk dat de oefeningen een beloning opleveren voor de hond, waar hij helemaal voor gaat. Dat kan een voertje of een speeltje zijn, maar hoe dan ook: Belonen en geduld zijn de toverwoorden voor succes!

dd 2Kunnen alle honden dogdance beoefenen?
Iedere hond die lichamelijk fit en fris is en voertjes of een speeltje leuk vindt kan leren om trucjes aan te leren, maar daarmee is het nog geen dogdance. Als baas moet je het ook leuk vinden om met een eigen routine op muziek te creëren. Het mooie van de sport is dat je vrij bent in de keuze van je ‘trucjes’, dus je maakt gebruik van de ‘trucjes’ waar jouw hond erg goed in is. Dat kan per hond heel verschillend zijn. Er zijn altijd wel ‘trucjes’ te bedenken die bij jullie passen.

Dogdance kun je overal beoefenen: in de woonkamer, in je tuin of in het park. Veel meer dan een fitte, frisse hond en zijn favoriete beloningen heb je niet nodig. Samenwerken en plezier beleven aan het aanleren van de ‘trucjes’ kan met elke hond zowel jong als oud. Jullie zullen al snel merken dat er een sterkere band tussen baas en hond ontstaat.