NL taal FR taal EN taal

Gedragstherapie en privelessen

DB hond links1DB hond rechts1
Gwepie's
Hollandse
Hoekje

Klik op een van de hondjes

Mariovert module

Contact

Les Chiens Sportives

3 Route De La Garde
LD Chez Penot
16380 Charras
France
+31(0)6 22386650

+33(0)769559942
info@leschienssportives.com

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag: 8:30 - 9:30 en 17:30 - 18:30 uur
Zaterdag: na afspraak tussen 8:30 - 9:30 of 17:30 - 18:30 uur
Zondag: gesloten

(in uitzonderingsgevallen kan er vooraf een afspraak gemaakt worden om van de openingstijden af te wijken)

Artikel geplaatst in "de Jachthond"

“Ver weg hè?!”

Zomer 2018, Charras Frankrijk. Trainingsweken bij Les Chiens Sportives. Hoe gaat zoiets want Frankrijk, en zeker Charras, da’s wel ver weg hè?!

Vanaf april tot en met september zijn er veel verschillende trainingsweken de revue gepasseerd. Soms kleine groepjes van 2-3 mensen, soms wat grotere groepen van 3-6 mensen. Meestal kwamen ze voor jachttraining, soms ook voor agility of dogdance. Wanneer ze kwamen voor de jachttraining waren het meestal retrievers maar soms ook wat spaanse waterhonden. Soms kwamen  er beginnende combinaties maar ook kwamen er zeer ver gevorderde groepen. Wat al deze vakantie gangers gemeen hadden? Nou, hun passie voor het samenwerken met hun maatje op een motiverende opbouwende positieve manier. Het open staan om met en van elkaar te leren. En heel belangrijk om met en van elkaar en de prachtige omgeving te genieten. Daarbij genoten ook velen (zal geen namen noemen ;) ) van de nazit bbq’s met bijbehorend lokale pineau!

Veelal zijn trainingsgroepen al vroeg aanwezig om voor de ergste warmte uit een mooie training te krijgen. Elke dag weer op een andere prachtige locatie. Wat opvalt, is de enorme weidsheid en serene rust van de natuur.  Auto’s  zijn waar we trainen niet te vinden en dus ook niet te horen. Wat je wel hoort zijn ‘voornamelijk ‘ aan het einde van de dag en ‘s avonds de prachtige concerten van de krekels.

Een van de dagen met een groep nog niet zo ver gevorderde honden start met als onderwerp “Lijnen lopen , richting aannemen en afstoppen”. Gwen heeft zo haar ‘eigen’ methode om dingen aan te leren. Lijnen lopen wordt in kleine stappen opgebouwd. Zonder dwangmiddelen wordt de hond een keuze gegeven om een opdracht uit te gaan voeren die hem iets oplevert. Hiervoor wordt er gewerkt met nosetargets en  clicker/clickwoord. Dit lijkt dan misschien lastig en omslachtig, de resultaten liegen er niet om. Met behulp van targets worden de honden vooruit gestuurd, eerst op korte afstand maar al snel verder weg. Ook worden er al snel obstakels en verleidingen aan de lijn toegevoegd. De juiste keuze levert click’woord’ en bal/voer op. De niet juiste keuze niks. Ook de zitfluit die in de buurt van handler al beheerst wordt, zal bij de target gegeven gaan worden. Later als deze bij de target beheerst  wordt, en om te voorkomen dat de hond alleen nog maar op de target gaat lopen/zitten vraagt Gwen de cursisten af en toe ook om enige meters voor de target de zitfluit te geven.  Goed uitgevoerd levert dit click’woord en bal/voer op en doorgeschoten naar de target niks.

Dit lijnen lopen is natuurlijk niet het enige wat aan bod komt tijdens deze training. De combinaties die niet aan het werk zijn werken aan steadyness/impuls controle  en krijgen hier ook de nodige tips en aanwijzingen voor. Aangezien de hoeveelheid Tollers in onze trainingweken groot was , is dit voor hen misschien wel het meest belangrijke item van de trainingsweken geweest. Werken aan en vanuit rust. De weidsheid leent zich uiteraard ook prachtig voor mooie verre markeren. De glooiingen in de terreinen en de verschillende gewassen maken dat je ze, juist ingezet, prima kunt gebruiken voor de nog niet zo ver gevorderde combinaties, want wanneer je wat hoger op post staat en samen met je hond heel goed een terrein met een laag gewas kun overzien, kun je al snel een mooie lange markeer van ze vragen. Maar voor de meer gevorderde combinaties laat je als uitdaging bijvoorbeeld juist de markeer net achter de glooiing vallen of maak je gebruik van een wat hoger gewas. Het is werkelijk een groot goed om gebruik te mogen maken van zoveel verschillende terreinen met daarop verschillende gewassen, variërend van mais, luzerne, boekweit, gras tot zonnebloemen, bos en bramen.

Om alles zo realistisch mogelijk te houden werd er naast met dummy’s ook getraind met koud wild. Regelmatig werd er gebruik gemaakt van schot, dummy launcher of zinger winger . De verschillen in niveau per trainings week of zelfs in een groep zijn geen enkel probleem. Met beginnende combinaties of combinaties die ergens tegenaan gelopen zijn in hun trainingen is de afstand klein en worden er kleine stapjes naar het einddoel gemaakt. Bij een groep met honden die al proeven op map A niveau lopen leert Gwen zelf ook en lijkt het meer op intervisie. Erg prettig voor alle betrokkenen om samen te sparren over de passie van het werken met jachthonden.

Maar zelfs in de meest ervaren groepen was het mooi om tijdens de dagen met echte SJP of MAP A proeven met elkaar mee te kijken. Samen de ‘knel’ of ‘verbeter’ punten uit dit grote geheel te filteren en de volgende dag op onze eigen grasvelden deze ‘uit de oefening te halen’ en weer te ‘verfijnen’ naar het gewenste niveau en daarna weer terug in de gehele oefening te brengen. Voor dit soort finesses aanbrengen heb je simpelweg een externe spiegel nodig en dit kon Gwen zijn voor haar cursisten maar andersom wanneer zij soms ook Vidar liet meetrainen ook de cursisten voor haar. Zo was daar een ‘hapering’ wanneer ze Vidar na het zien van een water of dummylauncher markeer ( wat hem beide zeer ‘eager’ en hoog in energie maakt) een lijn gaf naar een ‘blind’. De kritische observeerder zag dat wanneer Gwen Vidar in een enkelvoudige oefening een lijn geeft ze hem vaak voor haar verbale commando ‘voorrr’ altijd nog even aangeeft met een handgebaar en de verbale woorden “heel ver weg he’ dat het om een ’verre vooruit’ gaat. Tijdens een dubbelvoudige proef wil ze echter te snel omschakelen van markeer zien naar lijn geven en doorbreekt daarmee de doorhaar zelf aan Vidar aangeleerde ‘routine’ zonder zich daarvan bewust te zijn. Heel fijn om hiermee zelf ook even geholpen te worden door deze ervaren voorjagers!  Prachtig om in een dergelijke ontspannen vakantie sfeer van elkaar te leren.

Wat het niveau van de combinaties ook is, elke keer blijkt weer dat eigenlijk alles staat of valt bij een ijzersterke basis. Wanneer deze ontbreekt en de prikkels vanuit het veld en de afstanden groter worden vallen veel oefeningen in elkaar als een kaartenhuis. Er wordt dan ook bij alle groepen en in alle takken van sport veel aandacht besteed aan deze basis. Deze basis moet uiteraard een goede gehoorzaamheid bevatten en dan vooral het einddoel van de oefening rondom jou als voorjager, maar ook een goede band tussen mens en dier en bij de voorjagers het besef hoe leert mijn hond nu eigenlijk en wat leert hij, en hoe kan ik hem motiveren en wat is nou eigenlijk zijn grootste beloning? Maar ook: wat wil ik samen met mijn hond uitstralen? Wat is mijn doel binnen mijn hondensport? Wat moet ik daarvoor doen en laten? Komt dit overeen met wat mijn hond mij kan geven? Hoe houden we samen focus?  Kortom ook de leerprincipes komen aan bod, evenals soms gewoon wat leuke spelletjes samen doen met de hond om samen even ongedwongen plezier te hebben. Maar ook, voor wie daarvoor open staan, een beetje mentale coaching. Want alleen als dit allemaal optimaal in orde is kun je mooi samenwerken en is samen schitteren mogelijk.

 

Dat binnen de wedstrijd sport het mentaal ook in orde moet zijn blijkt maar al te vaak. Grappig feit is dat we van een aantal cursisten die na hun trainingsweek opgingen voor hun A een mooi mentaal fenomeen terug kregen:

Bij alle oefeningen op grote afstand zagen we hier vaak eerst wat aarzeling en vertwijfeling want ja, dat is toch best ver weg hè?!  Maar door de opbouw van de oefeningen en het opgebouwde wederzijdse vertrouwen beleefde ieder op zijn niveau prachtige successen en deden de honden de voorjagers vaak versteld staan. Een week vliegt voorbij en al snel komt er dan een eind aan die mooie vakantie (want er werd natuurlijk ook ontspannen) trainingsweek. Voor je het weet sta je dan weer op een proef en moet het geleerde in praktijk gebracht worden. Echter die afstanden vallen dan wel mee want in Frankrijk, daar was het pas echt ver weg hè?! Ofwel dit gaat ons lukken samen vriend! Mentaal gesterkt in het vertrouwen van het werken en luisteren van je maatje op grote afstand…ennn:  Voila!  Toch mooi 4 A-diploma’s bij verschillende combinaties in de pocket!

Gedurende de trainingsweken is er veel ruimte voor alle aspecten van jacht training en jacht in het algemeen. Een bezoek aan een enorme winkel gespecialiseerd in jacht en vissen of de enorme jachtafdeling van de Dechatlon behoort ook tot de mogelijkheden. Doordat de trainingsweken midden in de natuur plaatsvinden, op de verschillende terreinen van een aantal grootgrondbezitters, en het jachtseizoen vervroegd werd door de enorme overlast van de wilde zwijnen kregen de laatste groepen vaak mee dat er in de buurt een drijfjacht plaatsvond. Veiligheid voorop dus vooraf goed overleggen met de jagers waar ze gaan jagen en ondanks dat, toch hoog zichtbaarheids hesjes voor de honden en de voorjagers  .

Van proeven en diplomadagen naar de praktijkjacht lijkt een wereld van verschil soms. Maar ook hier komt het geleerde uitstekend van pas. Hoe fijn is het om een perfect steady hond naast je te hebben? Geen angst voor inspringen want de hond kiest uit eigen wil voor de rust omdat hij weet dat als hij rust verkiest hij sneller zijn o zo gewilde actie verkrijgt. Reeds gewent zijn aan vele verschillende gewassen, obstakels en ondergronden. Verschillende soorten koudwild al in de vang gehad hebben. Uiteraard blijven er nog talloze verschillen en dus leermomenten over in de echte praktijk jacht, zoals: warm wild, harder schot, vaker schot, andere onbekende honden/mensen, hele dag alert zijn enz enz. Maar het is prachtig om samen bezig te zijn en volop gebruik te kunnen maken van de enorme kwaliteiten die de jachthond bezit. Door goed opgebouwde training is er meer werkplezier voor zowel voorjager als hond en wordt het beste in beide naar boven gehaald.

Inmiddels staan Gwen en Vidar dan ook alweer klaar om, ook in het Franse land, de jagers een handje te kunnen gaan helpen. Want al focussen de jagers hier zich met name op de jacht op grofwild, een hondje dat zo vliegensvlug het wild kan binnen brengen op de klein wild jachten dat lijkt ze toch ook wel handig. Vooralsnog werken ze tijdens de enkele kleinwild jachten met de bekende Franse drijvende/lopende rassen die veelal ongetraind het wild flushen en gaat er na het schot een boel niet kickdoodwild verloren. Gwen en Vidar hopen hier een positieve draai aan te kunnen gaan geven met hun in Nederland en België opgedane praktijkjacht ervaringen. En wie weet willen ze dan wel vaker Nederlandse gast pickeruppers meehebben. Want uiteraard is dat wel echt een ultieme workshop week, een waarin we training en praktijk jacht mooi naar elkaar toe kunnen brengen voor onze cursisten.

 

In de nabije toekomst lijkt het ons een mooi doel om de Franse jagers de enorme meerwaarde van een goede zweetwerk hond te laten ervaren. Hierin kunnen ze naar onze bescheiden Nederlandse mening nog wel wat vooruitgang in boeken. Weidelijk jagen is hier helaas nog geen gemeengoed. Maar zoals zo vaak in het leven: adverteren doet begeren. Daarom is een zweetwerk trainingsweek dan ook nog een grote wens van ons. Waarbij we graag de jagers ervaren zweetwerk combinaties aan het werk willen laten zien. Want ook voor hen moet het toch op zijn minst interessant zijn om al die kilo’s mooi vlees z.s.m. binnen te krijgen? Want hoe ver weg dat aangeschoten varken ook is gevlucht, een goede zweetwerk hond vindt hem!

Vanuit het eigenlijk niet zo heel ‘verre’ Frankrijk wensen we u en uw jachtmaatje Bonne Chance,  une Bonne Chasse et Beaucoup des Plaisir!

Meer weten over de vakantie trainingsweken of het programma van Gwen Pieters in Nederland? Kijk dan op de website www.leschienssportives.com om mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

_
_______________________________________________________________________________________________