Back to Top

Behendige Jachtweek

September 2015

Eind september was het dan eindelijk zover, onze eerste gezamenlijk georganiseerde workshopweek in Frankrijk. Een week waarin we voor het eerst onze lesgeef skills gingen bundelen en een nooit eerder aangeboden lesweek hebben georganiseerd met behendigheid en jachttraining. Misschien is het goed om ons eerst even voor te stellen: ik ben Mario de Braal, gelukkig baasje van 2 border collies en ervaren instructeur en wedstrijdloper in de Behendigheidssport. Samen met mijn vriendin Gwen Pieters, baasje van wonder toller Vidar en al jaren een begrip als het gaat over positieve jachttraining, hadden we besloten de week in Frankrijk te gaan organiseren ongeacht hoever onze toekomstplannen voor vestigen in dit deel van Frankrijk op dat moment ook waren.

160127 01Met een korte oproep in het Toller netwerk van Gwen was het maximum aantal deelnemers al snel bereikt. De locatie was een camping van vrienden (Camping de l’Etang, in Le Lindois in de Charente) waar de deelnemers gebruik maakten van de kampeerhutten en ´s avonds een geheel verzorgd diner voorgeschoteld kregen. Na wat informatie vooraf gegeven te hebben over veiligheid (omdat het in dat gebied jachtseizoen is), benodigdheden en leerdoelen wist iedereen wat nodig was en arriveerde de groep op zaterdag. Deze dag werd gebruikt om bij te komen van de reis en zich goed te installeren. ´s Avonds bij het diner hebben wat theorie behandeld en wat naslag hand outs verstrekt. De volgende dag was het dan zover: om 10:00 behendigheid.

160127 02Een stralende dag met mooie temperaturen van ongeveer 20 graden, super! Voor vele was het de vuurproef en eerste kennismaking met de toestellen en de sport maar omdat er prima samengewerkt werd en er mooi contact was tussen handler en hond werden al snel mooie resultaten geboekt. Aan het eind van de les werden we verrast door het bezoek van een journalist van de streekkrant die een interview afnam en dit op donderdag (met groepsfoto) publiceerde. Wat extra leuk was in dit artikel is dat de journalist de moeite had genomen om uit te leggen welk ras de Nova Scotia Duck Tolling Retriever, een nog tamelijk onbekend ras in Frankrijk, nu eigenlijk was. ’s Middags na de lunch gingen we naar stuwmeren in de buurt voor onze eerste jachtproeven. Ook hier genoten we weer van het heerlijke weer en werd er mooi werk geleverd door de combinaties, ieder op hun niveau.

160127 03De rest van de week ging voor mij als een soort flow voorbij, er werd hard gewerkt met enorm veel plezier en er werden enorme vorderingen gemaakt. Gedurende de week werd de behendigheids-training door wat aanpassing van de toestellen steeds meer gecombineerd met de jacht. Wat vooral opviel was de teamspirit tussen baas en hond die, naar het leek, toenam gedurende de week. Dankzij deze fantastische groep mensen met hun honden, Peter en Ilona van Camping de l’Etang, het prachtige weer en de mooie locaties voor jacht en behendigheid werd deze week een groot succes en bleek dat de combinatie van behendigheid en jacht veel opleverde.

160127 04Bij terugkomst in Nederland zijn diverse tollers succesvol geweest op jachtproeven, zijn er tollers die zich gaan profileren in de behendigheidssport en is er nagenoten van de vele foto’s. De deelnemers zijn allemaal van plan volgend jaar terug te komen voor nog zo’n week zodat we mogelijk meerdere weken gaan organiseren. Afhankelijk van de vorderingen met de eigen locatie in Frankrijk zullen er dan ook andere combinatie weken georganiseerd gaan worden, denk bijvoorbeeld aan balans en coördinatie met behendigheid of gehoorzaamheid met behendigheid, wie weet zelf dogdance in een combinatie met behendigheid.