NL taal FR taal EN taal

Gedragstherapie en privelessen

DB hond links1DB hond rechts1
Gwepie's
Hollandse
Hoekje

Klik op een van de hondjes

Mariovert module

Contact

Les Chiens Sportives

3 Route De La Garde
LD Chez Penot
16380 Charras
France
+31(0)6 22386650

+33(0)769559942
info@leschienssportives.com

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag: 8:30 - 9:30 en 17:30 - 18:30 uur
Zaterdag: na afspraak tussen 8:30 - 9:30 of 17:30 - 18:30 uur
Zondag: gesloten

(in uitzonderingsgevallen kan er vooraf een afspraak gemaakt worden om van de openingstijden af te wijken)

Help mijn hond trekt aan de riem!

Alvorens u uit te leggen wat u kunt doen om trekken aan de riem te voorkomen of af te leren is het belangrijk u inzicht te geven waarom veel honden eigenlijk aan de riem trekken.  Zoals u  waarschijnlijk reeds weet gaat een dier ( dus ook mens of hond ) gedrag alleen maar vaker vertonen/inzetten als dit gedrag hem of haar wat prettigs oplevert. Wat dit fijns is kan variëren van wat lekkers, tot je zin krijgen of een goed gevoel ergens van krijgen. Van dier tot dier en mens tot mens verschilt wat men als prettig ervaart.

In het geval van de trekkende hond is het dus zo dat het trekken aan de riem de hond iets prettigs oplevert. In dit geval denkt u wellicht ‘maar ik geef hem toch helemaal niks lekkers? Dit is ook niet nodig, het feit dat de hond met trekken aan de riem sneller komt bij het geen waar hij heen wil is al voldoende beloning om dit gedrag in stand te houden of zelfs te doen toenemen.

Veelal ontstaat trekken aan de riem al op jonge leeftijd, immers wie is er niet blij wanneer zijn pupje van niet aan het riempje willen lopen ineens voorin zijn riempje gaat lopen richting dat andere hondje of dat leuke vallende blaadje. Hier wordt uw pupje de eerste keer al beloond voor het trekken aan zijn lijntje, hij komt namelijk sneller waar hij wezen wil.

Hoe voorkomen we trekken aan de riem?

Om trekken aan de riem te voorkomen is het dus het mooist om zodra de pup mee gaat wandelen aan de riem erop beducht te zijn dat hij op enig moment zal gaan trekken aan de lijn omdat hij ergens graag heen wil. Zodra dit het geval is krijgt hij dus juist niet zijn zin ofwel het levert hem niet op wat hij wil! U staat stil en wacht tot de de pup de druk van de riem af haalt en dan pas gaat u weer lopen. De pup moet gelijk leren dat hij met druk op de lijn niet komt waar hij wezen wil en met een loshangende lijn zonder spanning juist wel. Wanneer u hier akelig consequent in bent en het niet trekken ook nog eens met uw stem of voer beloont bent u spekkoper en heeft u voorkomen dat uw pup leert dat trekken zinvol is.

Hoe doorbreken we trekken aan de riem?

Als variant op het stilstaan tot de lijn weer slap komt te vallen, kunt u ook kiezen voor resoluut de andere kant uit lopen. Ofwel zodra er spanning op de lijn komt te staan draait u resoluut om en loopt de andere kant uit. Uiteraard wordt de pup weer beloond met stem en voer wanneer de lijn weer slap valt. Zodra de pup begrijpt dat hij sneller komt waar hij heen wil met een slap hangende lijn is de oefening gelukt!   

In beide gevallen kan het werken met zogenaamde collar games / collar cues de hond leren dat uitsluitend de druk van de riem afhalen lonend is. Uitsluitend dan verdien je of lekkers of kom je waar je wezen wil. Daar is veel op ingternet over te vinden zoals bijvoorbeeld in dit filmpje https://youtu.be/iKG89GVOJiM

Zijn er hulpmiddelen de helpen trekken af te leren?

Mocht het u toch niet gelukt zijn trekken aan de riem te voorkomen of te doorbreken, dan zijn er enkele hulpmiddelen op de markt die u hierin kunnen helpen. Het is belangrijk te weten dat deze hulpmiddelen er alleen voor zorgen dat trekken minder plezierig is voor de hond. Ze leren de hond niet aan dat niet trekken aan de riem het wel gewenste gedrag is. Dit laatste blijft dus uw taak! Dus zodra de hond door een van de hulpmiddelen netje naast u loopt zult u dit gedrag met uw stem en voer moeten belonen.

Dit zijn de meest gangbare en voor hond de fysiek minst belastende hulpmiddelen

U lead of Halti Harnass: Dit zijn tuigjes waarbij de musketonhaak van de lijn aan de voorzijde op het borstdeel wordt bevestigd. Hierdoor zal de hond zichzelf uit balans trekken wanneer hij trekt aan de lijn. Dit ontneemt hem zijn voorwaartse stuwkracht en het voelt voor hem onplezierig om uit balans te lopen. Door deze dubbele werking zal de hond niet graag meer trekken en door uw beloning zodra de hond naast u loopt leert hij dat niet trekken het WEL gewenste gedrag is.

Gente Leader of Halti: Dit zijn een soort halsters die u kun vergelijken met paarden halsters. Zodra de hond trekt komt er druk op zijn neus te staan wat niet plezierig voelt en zijn stuwkracht naar voren wordt hem ontnomen omdat u met het halster zijn kop naar beneden of opzij haalt. Bij dit hulpmiddel is het zeer belangrijk dat u dit met uitleg van een ervaren hondentrainer of gedragadviseur aanleert. Wanneer u dit de hond namelijk niet in rustige stapjes aanwent kan het zijn dat de hond ofwel zichzelf leert hoe het halster af te krijgen, dan wel hij blesseert zijn nek door er te grote rukken aan te krijgen. Wanneer u deze hulpmiddelen op een juiste manier de hond aanwent kunnen ze echter in sommige gevallen van hulp zijn

Heel veel geduld en consequentheid gewenst bij het voorkomen van het trekken of opnieuw aanleren van wandelen zonder trekken aan de lijn!