NL taal FR taal EN taal

Gedragstherapie en privelessen

DB hond links1DB hond rechts1
Gwepie's
Hollandse
Hoekje

Klik op een van de hondjes

Mariovert module

Contact

Les Chiens Sportives

3 Route De La Garde
LD Chez Penot
16380 Charras
France
+31(0)6 22386650

+33(0)769559942
info@leschienssportives.com

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag: 8:30 - 9:30 en 17:30 - 18:30 uur
Zaterdag: na afspraak tussen 8:30 - 9:30 of 17:30 - 18:30 uur
Zondag: gesloten

(in uitzonderingsgevallen kan er vooraf een afspraak gemaakt worden om van de openingstijden af te wijken)

Checklooks doe er (n)iets mee?!

Checklooks zijn de momenten waarop de hond je uit zichzelf aankijkt om iets te checken. Dit kunnen talloze zaken zijn. Bijvoorbeeld; ben je er nog, wat vind jij van die persoon die ons tegemoet loopt, zie daar ook dat konijn, moet ik echt mee met die andere persoon, er staat taart op de tafel is die misschien voor mij, dat apport dat gegooid werd is mag ik dat halen, enz, enz. Honden geven ons de hele dag door checklooks omdat dit een onderdeel van hun communicatie met ons is. Of je er iets of niets mee doet, dat kan verschillen.

Tijdens de wandeling .

Zo is het tijdens het wandelen voor de meeste mensen een hele welkome eigenschap wanneer je hond je eerst een checklook geeft zodra hij een prikkel ziet. Of dit nou water is waar hij graag in wil of juist een andere hond waar hij moeite mee heeft, of een ree in de verte, of een harde knal. Op al die momenten is het erg fijn wanneer je hond even met je checkt of jij hier ook van op de hoogte bent en wat jou reactie hierop gaat zijn. Precies op dit moment van communicatie kun je namelijk nog aangegeven wat jou wensen in het vervolg gedrag van je hond zijn. Dat kan bij jou komen zijn of juist toestemming geven tot actie of gaan zitten of een trucje doen of even samen spelen. Wat je wens ook is natuurlijk zul je dit gedrag eerst getraind moeten hebben. Daar gaat dit schrijven verder niet over maar zaak is dus wel dat dus in het dagelijks leven wel bewust moet zijn van de checklooks die je hond je geeft. En in heel veel situaties daar dus ook heel bewust wat meedoet, zodat de hond merkt dat jullie in dialoog zijn. Dit hoeft zeker niet altijd een beloning met voer te zijn, even een korte verbale prijzing, een glimlach is vaak al voldoende. Maar op die momenten even wat samenwerken of wat spelen maakt dat de wandelingen ook echt samen met elkaar gebeuren en dat er tijdens de wandelingen van twee kanten met elkaar gecommuniceerd wordt. Te vaak zie je mensen al bellend of append met de hond wandelen en totaal geen notie hebben van hoe de hond zijn best doet, door het regelmatig geven van checklooks tijdens wandeling, een dialoog aan te gaan . Maar als hier nooit een respons op komt dan gaat de hond uiteraard op enig moment ook lekker zijn eigen gang. En staat de hond dan even ergens te lang te ruiken kan hij vaak een snauw krijgen omdat hij niet op de eigenaar let, terwijl jezelf daarvoor aan de telefoon precies hetzelfde deed. Kortom in heel veel settingen is het heel fijn wanneer je hond graag in dialoog met je is en je dus regelmatig checklooks geeft. Wees je daar dus van bewust en doe er wat mee.

Wanneer doe liever even niets met een checklook?

Die situaties zijn er natuurlijk ook. Bijvoorbeeld in de meer zelfstandige vormen van trainen, waar ook de jachttraining onder valt, heb je ze soms liever niet. Met name in de oefeningen waar het aankomt op zelfstandig werken zie je liever niet te veel checklooks naar jou maar liever dat de blik en focus in het veld en op de prikkel waar het op dat moment om te doen is blijft. In zulke sporten is het in die oefeningen dan ook niet wenselijk om op elke checklook in te gaan. Een hond die tijdens het zelfstandig verloren zoeken of slepen steeds stopt om jou te checken is dan niet wenselijk. Op die momenten doe je dus niks met die checklook maar zorg je er wel voor dat in je traininsopbouw deze hond wat sneller succes zal krijgen in het zelfstandig werken om hem daarin wat meer zeker te krijgen. Ook op post heb je het liefst de focus van de hond in het veld waarin het allemaal gaat gebeuren. Toch vind ik na het schot en het vallen van het apport een kleine korte checklook naar mij zelf altijd heel plezierig. Juist in dat korte check moment van de hond aan mij kan ik namenlijk aangeven wat mijn wensen zijn. Ik kan dan besluiten tot toestemming tot actie voor hem, tot nog even wachten maar kijk weer in het veld, tot goed gezien maar we gaan wat anders doen enz. In veel van de sporten waarin de honden ook veel zelfstandig moeten kunnen werken en oplossen is vaak zaak om te zoeken naar de meest ideale balans omdat bij bijvoorbeeld een dirigeer proef juist weer ultieme communicatie en samenwerking wordt verwacht. Hierbij zijn wat checklooks jou kant juist weer heel bruikbaar.

Resumerend is een checklook dus een hele mooie opening tot communicatie die je hond je geeft. Of en hoe je daar op ingaat zal dus verschillen per context, doel, prikkel, oefening enz. Maar algemeen geldt dat wanneer je zelden tot nooit ingaat op een verzoek tot een dialoog je uiteindelijk dit mooie gedrag laat uitsterven en alleen nog maar monologen overhoudt. Dus check de checklooks en doe er meestal iets mee! Want het leven is zoveel leuker en de trainingen zoveel makkelijker wanneer we openstaan voor goede communicatie vanuit alle partijen!

Ook in onze online clicker jacht modules komt goede communicatie uitgebreid in de vele stappenplannen van oefeningen aanbod. Interesse kijk dan even op https://www.leschienssportives.com/.../hondens.../lcs-online