Bewust aan en aflijnen.
Wat betekent dat voor jullie honden eigenlijk? Voor veel honden die ik op de trainingen of in de park tegen kom staat aflijnen vaak gelijk aan "gaan met de banaan" en aanlijnen staat vaak voor "einde met de pret". Het leuke is dat je met hetzelfde gemak twee veel efficiƫntere en meer veilige betekenissen kun koppelen aan het aan en aflijnen van je hond. Namelijk dat aflijnen gaat betekenen "bij me blijven tot je een release krijgt is super tof en lonend!" En aanlijnen gaat betekenen "jehhh ik mag aan de lijn en dus gaan we samen spelen en lekkers verdienen en waarschijnlijk mag ik daarna ook nog weer een keer vrij van de lijn".
Aflijnen.
Te vaak zie dat honden die afgelijnd worden zich haast al losrukken uit de riem en direct de weide wereld in verstrekken. Zelf vind ik dit zowel in de trainingen als in het dagelijks leven geen wenselijk en zelf gevaarlijk gedrag. Immers er kan zomaar een fietser, een andere wandelaar, een jager, een auto, een andere hond in de buurt zijn die je nog niet had gesignaleerd. Om die reden heb ik dus liever dat aflijnen niks anders voor mijn honden betekent dan bij me blijven zitten en dat de release "toe maar" pas betekent "gaan met die banaan" Je gaat dus associatie/verwachting die de hond op het aflijnen heeft verleggen en de hond laten zitten en veelvuldig maar ook variabel belonen voor het blijven zitten terwijl je die riem steeds af en om doet, tot je uiteindelijk de hond toestemming geeft om daadwerkelijk "vrij" te mogen. Uiteraard eerst in een prikkel arme omgeving langzaam uitbouwend naar omgevingen met steeds meer verleidingen. Is dit in het begin nog heel moeilijk train deze oefening dan met 2 lijnen zodat je altijd de controle behoudt en te vroeg zelfstandig vertrekken kunt voorkomen/doorbreken. Een langere trainlijn aan een tuig is hierbij ideaal en veilig. In no time weten ze als je dit consequent elke keer doet dat aflijnen niet anders betekent dan blijven zitten wat heel erg de moeite waard is en dat aflijnen dus niet gelijk staat aan gaan daar hebben we het woordje "toe maar" voor.
Aanlijnen.
Hier zie je vaak dat honden feilloos doorhebben dat aan de lijn gaan betekent dat de wandeling, de pret of in trainingen de leuke oefening voorbij is. Ofwel aanlijnen heeft de associatie "uit met de pret" gekregen. Terwijl aanlijnen juist zou moeten betekent "jehhh dat wil ik graag want dan volgt er nog meer pret!". Wanneer we regelmatig gedurende de wandeling en trainingen op verschillende manieren hier aandacht aan besteden kan dit ook zeker het geval worden. In combinatie met de vorige week uitgeschreven "recall" oefening ga je op totaal verschillende momenten de hond bij je roepen en aanlijnen en dit gaat garant staan voor alles wat de hond leuk vind om samen met jou te doen. Sjorren, trucjes, koekjes zoeken alles mag als het maar super leuk is en daarna mag hij meestal weer lekker vrij. Waak ervoor dat de ene keer dat hij niet meer vrij mag voorspelbaar voor de hond wordt. Dus niet steeds op hetzelfde plekje in de wandeling of niet steeds die keer op je horloge kijken want dan worden mogelijk dat soort kleine details het signaal voor "uit met de pret". Een mooie en leuke oefening hierbij is de hond leren zelf zijn kop door de halsband of lus te steken. In het begin d.m.v. een lokvoertje i.c.m. het benoemen van de oefening "hoofdje" tot eerst het commando "hoofdje" geven waarop de hond insteekt en uiteraard de beloning en het samen spelen volgt.
Heel veel aan en aflijn plezier samen!