Altijd al willen weten en willen leren hoe clickertraining toepasbaar is in de jacht training?                                     

 Clicker jacht training

HW NjordAltijd al willen weten hoe een “mechanisch geluidje” kan leiden tot een perfect, snel en netjes model apport zonder wisselen? Altijd al willen weten hoe een “plankje” ervoor kan zorgen dat je hond niet meer in wil springen? Altijd al willen weten hoe een “paaltje of onderzetter” kan leiden tot een perfect opgebouwde dirigeer? Altijd al willen weten hoe een stukje “duct tape” kan helpen bij het juist rapen van het apport? Altijd al willen weten hoe een “nosetouch” kan leiden tot perfect heelwork? En hoe “impuls controle” oefeningen dit heelwork bestand maken tegen verleidingen?

Maar misschien wil je ook wel weten ook hoe clicker training Vidar en mij maakte tot zo’n hecht team dat zo goed op elkaar is ingespeeld is, dat dit zelfs mocht leiden tot onze deelname aan de Nimrod en het verkrijgen van de titel Nederlands kampioen NimrodHeelwork to music. En hoe het mogelijk is dat puppy Njordi al zo jong zoveel basisvaardigheden in volle focus tot in perfectie uit kan voeren, zonder dat daar enige vorm van druk aan te pas komt (op mijn YouTube kanaal is hier veel van terug te zien).

Of beter gezegd; wat kan clicker (ook wel marker training genoemd) in combinatie met target training als leermethode betekenen binnen de jacht training?

Clicker/ marker training is een trainingsmethode die gelukkig ook binnen de jacht training steeds meer belangstelling krijgt. Dat is uiteraard niet voor niks. Het is een vorm van nieuwe vaardigheden aanleren of bestaande vaardigheden verbeteren, door middel van positieve bekrachtiging. Echter anders dan met andere positieve train methodes werken we nu met een zogenaamde marker (ook wel brugprikkel genoemd) die heel exact en getimed (zelfs op afstand) de hond kan vertellen welk gedrag beloonwaardig is. Je markeert dus letterlijk het gewenste gedrag waarna de hond zijn beloning hiervoor ontvangt.  Een ander kenmerk van clicker training is dat in het proces voorafgaand aan de click, de hond  zowel als de handler, actief Njord sprongnadenkend deelnemen. Dat de trainingsopbouw bestaat uit kleine, weldoordachte stapjes die veelal achterwaarts aan elkaar geregen worden richting het perfecte eind resultaat. Dat gegeven en het uitblijven van onnodige druk in het aanleer proces maken dat handler en hond een heel goed samenwerkend en op elkaar ingespeeld team met veel focus voor elkaar worden. In de online modules nemen we jullie mee in de gehele wetenschappelijke theorie achter de clicker training en hoe target training daarin past. Uiteraard gevolgd door het er daadwerkelijk praktisch mee aan de slag gaan en er vele basisvaardigheden mee aanleren die voor de jacht training van groot belang zijn. Je krijgt natuurlijk antwoord, op een interactieve manier in beeld en geluid, op alle bovenstaande vragen en meer! Dus wil je weten waarom deze methode zo veelbelovend is, ook binnen de jacht training?
Lees meer

 
 

Vidar studeert

Bezoek website

Kynologisch instructeurs let op!

 

Zo lang de live slimme klik workshops door de geldende corona maatregelen niet plaats kunnen vinden zijn deze beide online modules ook elk met 20 punten in categorie B geaccrediteerd door het CKI van de Raad van Beheer. Heeft u hierin interesse, stuur dan even een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. over hoe u, naast deelnemen, in aanmerking komt voor deze punten.